Tudatossággal a hátfájás ellen

Egy nagyon érdekes cikkel találkoztam tegnap, amely alapján a tudatos gondolkodás képes lehet  korunk egyik legnagyobb fizikai problémáját enyhíteni: a hátfájdalmat. ( http://breakingmuscle.com/fitness/how-mindfulness-can-cure-back-pain) A mindfulness-based stress reduction (MBSR) segítségével “kezelt” betegek jelentős fájdalomtól voltak képesek megszabadulni a vizsgált időszakban,  de hozzátéve, hogy az MBSR tréninggel sem kerülhető ki az esetleges gyógyászati vagy sebészeti beavatkozás.

A mindfulness az éber tudatosságra és jelenlétre tanít a  fókuszon keresztül. Felhasználják és oktatják (Oxford, Cambridge) többek között az orvostudomány egyes területein és stresszoldásra az USA hadseregében is .

„Az éberség pillanatról-pillanatra gyakorolt ítélkezéstől mentes tudatosság, melyet odafigyelés révén gyakorolunk. Az éberség az élet természetes része. Gyakorlással erősíthető. Ezt a gyakorlást néha meditációnak hívják, ami valójában a figyelemről szól, és a figyelni kizárólag az érzékeinken  és tudatunkon keresztül tudunk.”(Jon Kabat-Zinn az MBSR megalkotója )

És hogy miért is fontos nekem? Mert alapjaiban és szemléletében teljesen megegyezik az általam képviselt Empatikus Krízismenedzsment eszméivel, az érzelem és ítélkezésmentes tudatos figyeléssel, objektív szemlélettel, éber tudatossággal! A VI. Corporate Coaching Konferencián a tavalyi évben lett volna lehetőségem nagyobb betekintést kapnom a mindfulnessről, de pont párhuzamosan tartottam előadást egy másik teremben, de azért remélem lesz még lehetőségem pótolni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük