Miért jó mozgással kilépni a komfort zónából?

A tegnapi nap két megbeszélésem is volt coachinggal kapcsolatban, ahol bemutattam a működési rendszereimet. Elsőre meglepődtek, amikor ismertettem, hogy szeretem azokat a megoldásokat, amikor valamilyen sport vagy mozgással kapcsolatos tevékenység előzi meg a coaching ülést, de utána kedvező fogadtatást kapott.

Miért is jó egy döntés vagy elakadás előtt mozogni, sportolni?

Mint már korábbi bejegyzéseimben is utaltam rá sportolás után kedvező hormon választ ad szervezetünk. Az idegrendszer megnyugszik, a szerotonin és dopamin termelés fokozódik és általánosan jól érezzük magunkat,  elégedettek vagyunk és még az egészségünkért is tettünk lépéseket. Ezt az irodánkban vagy otthonunkban sokkal nehezebb elérni. Amikor  a fizikai aktivitásokat végezzük, akkor szenteljük csak ennek a figyelmünket. Ezáltal kizökkenünk a megszokott gondolkodási mintákból és a sportolás után megváltozott tudatállapot segít új alternatívákat mutatni. Az új gondolatok, megoldási lehetőségek már sportolás(mozgás) közben is jöhetnek, de ne engedjünk a kísértésnek és lehetőség szerint töltsük ki az edzésre szánt időt. A gondolatainkat jegyezzük meg a későbbi döntéshozatalra brainstorming jelleggel, azaz ítéletmentesen és skatulyák nélkül jegyezzük fel a későbbi kielemzésre!

A legklasszikusabb példája a gondolati sémákból történő kizökkentésnek Newton  és az alma esete. A legenda szerint Newton éppen szusszantott egyet az almafa árnyékában, amikor a fejére esett egy alma és ő feltalálta a gravitációt illetve a gravitáció alapgondolatát. Eltekintve attól, hogy nem sportolás közben jött a gondolat, az eset egy jó példa arról, hogy nem az erős gondolkodás szülte a megoldást, hanem a véletlen és a görcsösségből való kilépés. Ne felejtsük el, hogy elég ritka esetben sikerült egy-egy feltalálónak a felfedezés úgy, hogy az eredeti tervében is ez szerepelt (mikrohullám, penicillin, cd, etc).

Több esetben előfordult,hogy a coaching ülés előtt  edzést tartottam,együtt edzettem, kirándultam vagy csak sétáltam az ügyféllel.
Természetesen ezt nem kell minden coaching ülés előtt feltétlenül megtenni (és nem is szükséges minden esetben), de néha emlékeztető jelleggel érdemes beiktatni. Én szeretem ezt az eszközt, mert megkönnyíti a saját munkám is és mindenki csak profitálhat belőle.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük