A vezető személyisége átragad a cégére, vagy csoportjára

Miért fontos, hogy a vezető tisztában legyen
képességeivel és korlátaival?

Azt már sokan szajkózzák, hogy a vezető eredményességét leginkább csoportja teljesítménye tükrözi. Ha a csoport lelkes, motivált, eredményes és hatékony, akkor eredményes és hatékony vezetés alatt áll.

A csoport motiválása, a célok kitűzése, a feladatok képességek és rátermettség szerinti leosztása, azok értékelése a vezető legfőbb feladatai.

A személyisége azonban meghatározza ezek módját, stílusát, eszközeit, módszereit, sőt: megteremti a csoport szokásait és kultúráját: formálja véleményét is.

Nem mindegy tehát, hogy mindezt a vezető milyen személyes képességekkel (és nem vezetői képességekre gondolunk) teszi meg.

Itt most nem azon van a hangsúly, hogy a vezető rendelkezik-e vezetői képességekkel, mint pl: analitikus gondolkodás, tervezés, kommunikációs készség, megjelenés, motivációs képességek… stb, hanem leginkább arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy saját személyisége, saját jellembeli adottságai, gondolkodásmódja, milyen nagy mértékben hatnak a csoportjára.

A következő példákból ki is derül, hogy a vezető önismerete, vezetésében alkalmazható személyes képességei mennyire visszatükröződnek a csoport munkájában is:

Példák – vajon Ön magára ismer-e ezek egyikében?

  • Amikor minden alkalmazott fáradt, szinte éjjel-nappal a fejét fogja a sok feladat miatt, mindent nehézségnek és bonyolultnak lát, és hiába tartózkodik éjt nappallá téve az irodában, valójában, nincs haladás, nincs jelentős előrelépés, akkor azt láthatjuk, a vezetőjük épp ugyanilyen. A vezető az, aki mindentől a fejét fogja, aki nehezen enged el apró részleteket, aki mindent töviről hegyire többszörösen rág át, aki nehezen bólint rá egy-egy döntésre, mert fél attól, hogy nem mért fel mindent, picit kevésnek érzi a rálátását a vállalt feladatokra, és emiatt bizonytalan, és gondterhelt. Mi mást tükrözne vissza a csapata
  • Amikor a csoport folyton versenyt fut az idővel, amikor nincs idő alaposan átgondolni a feladatokat, és szinte tüzet oltva kezeli a napi problémákat, és persze a sok-sok hibát, ami így óhatatlanul csúszik a gépezetbe, akkor megint csak a vezető személyiségét érdemes picit megvizsgálni. Ha a vezető egyszerre több dolgot tart kézben, ha folyton párhuzamosan gondolkodik, és a saját ötleteit is nehezen tudja lekövetni, mert gyorsabban terem új gondolata, mint ahogyan azt elindítani vagy megvalósítani tudja, akkor a pörgő személyiségét a folytonos kapkodás, az idővel való versenyfutás fogja visszatükrözni a csoportja részéről.

A vezető számára az önismerete, saját képességeinek és akadályainak felismerése így kulcsfontosságú a csoport dinamikája, és eredményessége szempontjából. Ha a vezető nem néz szembe önmagával, akkor egy idő után úgy érzi, hogy egyedül marad a cég problémáival, kompetens segítség nélkül.

A vezető önismerete és személyes vezetői képességeinek ismeretéhez különleges és holisztikus – egységszemléletű – megoldások talán a leginkább teljes körűek. Ebben a HL Coaching csapata olyan módszereket vezetett be, amivel talán üzleti vonalon még senki nem foglalkozott.

Ismerje meg ezeket a technikákat közelebbről is, kérje személyes konzultációnkat, állapotfelmérő beszélgetésünket!

vezetoi_coaching

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük